Składniki: (na 10 porcji)
- 1000 ml Granox Hügli
- 50 g zasmażka jasna Hügli
- 500 ml kefir
- 250 ml śmietana kwaśna
- 400 g gotowane ziemniaki – plasterki
- 500 ml olej
- 100 g cebula – kosteczka
- sól, czosnek, pieprz granulowany – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę. Dodać Granox, czosnek i pieprz, a po chwili wsypać zasmażkę jasną wymieszać i ponownie zagotować.
Dodać do zagęszczonego wywaru kefir i śmietanę, doprawić solą i pieprzem – nie gotować!
Ziemniaki podsmażyć z cebulką i serwować na talerzach, zalane polewką. Można dodać do zupy twaróg rozdrobniony i wymieszany ze szczypiorkiem.
Polewka wielkopolska przygotowywana była podczas IV Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów w Szczawnie Zdroju.
Przygotowali: Leszek Gryka, Marcin Stańczyk - Hügli Food Polska
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |